Meeste leraren in opiniepanel voor tijdelijke schoolsluiting

23 November 2021, 18:33 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Medewerkers van basisscholen die hebben meegedaan aan een peiling van het EenVandaag Opiniepanel, zijn in meerderheid voor een tijdelijke sluiting van de scholen. In totaal deden 600 leraren, schooldirecteuren en andere basisschoolmedewerkers mee aan de peiling van het tv-programma. Van hen is 63 procent voor tijdelijke sluiting om het hoge aantal coronabesmettingen in het onderwijs tegen te gaan.

Over de invulling verschillen de meningen. De meeste steun onder de ondervraagde leraren (31 procent) is er voor het verlengen van de kerstvakantie met een week.

Ouders die aan dezelfde peiling meededen, zijn juist in meerderheid (61 procent) tegen het opnieuw sluiten van scholen. Ook het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet willen de scholen openhouden, in het belang van de leerlingen. "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen onderwijs op school krijgen. Dat is het allerbeste voor hun ontwikkeling, zowel cognitief als sociaal", schreef demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) daar maandag nog over.

Het kabinet vraagt volwassenen in het onderwijs wel "een extra stap te zetten en hun verantwoordelijkheid te nemen". Dat houdt onder meer in dat leerkrachten zoveel mogelijk voorbereidend werk thuis moeten doen en bijvoorbeeld online moeten vergaderen in plaats van op school.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet het sluiten van scholen als een "uiterste maatregel". Bestuurder Thijs Roovers stelt dat wel heel snel andere maatregelen nodig zijn. "Alles dat helpt om het onderwijs open te houden, moet gebeuren. Anders zijn we bang dat een sluiting onontkoombaar wordt." De bond zou graag zien dat onderwijspersoneel met voorrang een extra prik van een coronavaccin kan krijgen, een zogenoemde booster. Daar heeft het kabinet echter geen plannen voor. Ook aan de ventilatie op scholen valt volgens Roovers nog veel te verbeteren.

Van de onderwijsmedewerkers die aan de peiling meededen, is bijna de helft bang om zelf besmet te raken. Ook vinden veel docenten het volgens EenVandaag steeds lastiger om les te geven in de huidige omstandigheden, waarbij leerlingen en leraren regelmatig in quarantaine moeten na besmettingen of vanwege klachten. Roovers beaamt dat. Hij wijst erop dat leraren die uitvallen vaak niet te vervangen zijn door het lerarentekort. "Het valt niet meer te bemensen, wij krijgen daar ook uit alle hoeken en gaten signalen over."


Door: ANP